Всеки бизнес, личност и идея - със собствен уебсайт!

.

Речник на термините

Домейн - най-общо казано, това е името на вашия уебсайт, по което този уеб сайт се намира в интернет. Домейните обикновено са смислени имена, за да може вашите клиенти и партньори да ги запомнят и посещават често. Изборът на домейн изисква да измислите подходящо за целта име и то да бъде свободно, след което да го регистрирате за определен период.

Хостинг - услугата по отдаване под наем място на сървър, на който да бъде инсталиран даден уебсайт, за да може той да бъде достъпен в интернет.

Сървър - това е вид компютър, който се използва за хостинг на сайтове, за което са му нужни специфични характеристики и програми, за да може да обслужва публикуваните на него уебсайтове.

Статичен уебсайт - това е уебсайт съставен от отделни статични страници, които съществуват сами за себе си, а не като база от данни. Тук липсват форми за търсене, филтриране и др. Страниците обикновено се създават и променят от дизайнерите на сайта. Липсва система за управление на съдържанието.

Динамичен уебсайт - това е сайт съставен от страници, които са в база от данни и могат да бъдат генерирани по различни принципи според заявка от страна на клиента. Те вървят и със система за управление на съдържанието, която дава възможност на сътрудник във фирмата да добавя, актуализира съдържанието, а не да разчита само и единствено на дизайнера и програмиста. Уебсайтовете, които ние създаваме, са динамични.

Система за управление на съдържанието (CMS) - това е софтуер, който позволява да се добавят страници на сайта, да се правят промени, да се публикуват нови снимки, видео и др. Все повече нараства нуждата от това всеки да може да редактира сайта си сам. Пример - често се променят служители, контакти, добавят се нови услуги и за всичко това не може да се разчита на дизайнер или програмист. Именно с тази цел са създадени тези системи за управление на съдържанието, които позволяват на непрограмисти да правят промени по уебсайтовете. Нашите уебсайтове върват с такава система за управление на съдържанието.

Оптимизация - много модерен термин напоследък. Това означава създаване на необходимите предпоставки даден уебсайт да се намира по-лесно от търсещите машини и това да бъде безплатно. Всеки се стреми да бъде първи в своя бизнес и затова се налага да се конкурират сайтовете да излизат на по-предни позиции при търсене, за да може клиентите по-лесно да ни намират. Важно е да се знае, че оптимизацията не е еднократно действие, а е комплексна дейност, която съпътства живота на даден уебсайт.